Guiden til de
Gode
Produktbilleder
Kvalitetsbevidst produktfotograf
Guiden til de gode produktbilleder. Her får i så vores vurdering af hvad vi mener er guiden til de perfekte produktbilleder. Produktfotografering er idag blevet til en bred niche indenfor fotografiet. Produktbillederne dækker idag et langt bredere spektre end førhen. Især på grund af den enorme vækst indenfor online webshops. Vi har mere end 10 års erfaring med kommerciel produktfotografi og vi valgte derfor at lave en guide til jer, der gerne vil forsøge sig selv med produktfotos.
Se alle vores produktfotos Klik her!
Mange forskellige opgaver
Produktfoto er mange ting
Det er jo ingen hemmelighed, at billeder er et meget stærkere blikfang end ord. Og at det fede professionelle billede har en større tiltrækningskraft end et halvskidt amatørfoto, kommer nok heller ikke bag på nogen.
Derfor er det super vigtigt, at du enten hyrer en professionel fotograf til at tage de billeder, som du har brug for i din webshop, eller at du indkøber noget ordentligt udstyr og tager et DIY-kursus i forhold til selv at kunne tage de billeder, du skal tage.
Dels er der en stor værdi i selv at få taget billederne på den måde, som du gerne vil have dem. Det giver stor tilfredshed. Dels er det på den lange bane meget billigere og nemmere, at du selv kan fotografere det, der skal fotograferes.
Du kan med fordel følge denne guide og dermed blive endnu bedre til at skyde de fede produktfotos.
PDF bruges til tryksager
Skal dine superskud konverteres til PDF?
Når du står med dine perfekte og høj-æstetiske billeder kan du så nænne at få dem konverteret til PDF?
Det er et vanskeligt dilemma, som du kan risikere at komme til at stå i. For på den ene side, så er det jo en stor skam at skulle forringe dine mesterskud. På den anden siden så giver det god og rentabel mening at bruge dine billeder på nettet i andre sammenhænge.
Det kan være, at du skal bruge billederne på de sociale medier, på google shopping eller øvrige salgskanaler. Vil du gerne det, så er det jo nødvendigt at konvertere billederne. Det betyder, at billederne kommer til at blive gengivet i en forringet udgave, og vil du kunne acceptere det?
Det er et valg imellem æstetik og kommerciel brug. Vil du beskytte dine mesterværker, eller vil du have et øget salg? Det er et spørgsmål, som du må vende med dig selv.
Kvaltitet og fokus
Opgrader din fotografering
Når du skal i gang med selv at tage de professionelle billeder så vil du nok til at begynde med få øjnene o for hvor stor forskel der er på amatørbilleder og professionelle billeder. For at kunne lave de opgradere billeder behøver du dog ikke at investere i det helt store forkromede studio med det samme. Dels er det meget dyrt og dels kan mindre faktisk godt gøre en markant positiv forskel. Tag små skidt ad gangen mens du dygtiggør dig i faget.
Kreative ideer
Brug af lys og remedier
Udnyt lyset fra vinduet
Der findes mange tricks og teknikker, der kan højne kvaliteten af dine billeder. Et lille, men effektivt og ikke mindst billigt trick er det, der kaldes ”The Window Light Technique”.
I denne guide vil du på et beskedent budget kunne opgradere kvaliteten af dine egne billeder. Minikurset vil være enkelt, minimalistisk og lige til at gå til for de fleste. Desuden vil de tips og tricks, der bliver beskrevet, kunne give dine billeder et synligt kvalitetsmæssigt løft.
Dette skal du som minimum bruge
For at kunne komme i gang er der lige nogle ting, som du skal have klar. Det drejer sig om de ting, der står på denne liste:
- Et kamera
- En hvid baggrund
- Et stativ eller en trefod
- Et stort stykke hvidt pap
- En flamingoplade
- En sort skumplade
- Elefant-snot
- Fiskeline
- Et par tøjklemmer
- Tape
- Et vindue
Brug de nemme og de billige løsninger til en start
Som nybegynder er det ikke altid den bedste løsning at gå ud at købe alt muligt avanceret udstyr og så tro, at du får gode billeder af den grund. Med disse få og enkle rekvisitter kan du faktisk skabe nogle billeder, som er ret gode. Hold dig til dem i første omgang, og vent med at investere i det dyre grej, til du har lært, hvordan man håndterer dem.
Hvis du har et kamera af en ok standard, så vil de øvrige ting på listen kunne fås for omkring 100 kr. Selv en så beskeden investering kan nemt komme til at højne kvaliteten af dine billeder betydeligt.
Brug det kamera, du har
Måske har du et spejlreflekskamera, som du kan bruge til dine produktfotos. Hvis du har det, så er det fint. Hvis ikke, så er det helt fint at bruge det kamera, der sidder i din telefon. Arbejd med det, og få det bedste ud af det. Med disse få ting og den rette tilgang så vil det være rigeligt for at kunne tage nogle gode skud af dine varer.
Det behøver slet ikke at være mere avanceret til at begynde med. Du vil kunne tage glimrende billeder på denne måde. Skulle du så efterfølgende få bold på tanden i forhold til at lære noget mere og lære at bruge noget ordentligt kram, så får du masser af muligheder for det senere.
Produkter
Brug et stativ/trefod/tripod
Du har brug for, at dit kamera kan holdes fuldstændig i ro i længere tid, end du kan ved at holde det i hånden. Det skal det være, fordi du skal bruge en længere lukketid, end du almindeligvis har, når du bare tager et hurtigt billede.
Dit kamera skal derfor indstilles til at bruge en lille blænde med en længere lukketid for at få så meget lys med som muligt. Dermed får du en bedre dybdeskarphed.
For at give dit kamera lov til det, så har du brug for, at det kan stå helt stille i længere tid. Derfor bør du investere i en tripod/et stativ, som kan holde kameraet helt stille i længere tid, end din hånd kan.
Sådan et justerbart kamerastativ kan enten købes som nyt til nogle få hundrede kroner, eller du kan finde en brugt på den blå avis.
Lav en hvid baggrund
Den hvide farve er god at have som baggrund for dine billeder. Du er nødt til at finde noget at lave sådan en baggrund af, som er rigtigt hvidt. Ikke en tonet variant af hvid. Bare hvid.
I stedet for at anskaffe dig et ægte fotolærred så kan du bruge nogle andre materialer, der minder om. Bare de er hvide. Det kan for eksempel være en bred rulle hvidt papir (70-90 cm i bredden). Du får også brug for to store hvid plakatpap-plader eller noget tilsvarende.
Hovedsagen er, at du får nogle store flader, som er helt hvide.
Flamingopladen giver ekstra lys
Når du tager et billede, hvor du udnytter lyset fra vinduet, så vil der opstå skygger i forhold til dine produkter. For at reducere skyggerne har du brug for noget hvidt, der kan reflektere noget lys og kaste det derhen, hvor du har brug for det.
En flamingoplade vil være god at bruge til at reflektere og bløde lyset op med. Du kan også eksperimentere med en sort skumplade eller lignende. Den vil kunne gøre skyggerne mere intense.
På denne ret simple måde har du allerede nogle remedier, der kan bruges til at manipulere med det naturlige lys. Det kan give nogle flotte lyseffekter på dine billeder.
Hjælpemidler
Tøjklemmerne er din assistent
Når du laver sådan nogle opstillinger, så er det ikke altid nok bare at have to hænder. I de situationer, hvor du har brug for en ekstra hånd, så kan et par tøjklemmer agere hjælpende hænder. De er nemlig geniale at brug til at holde noget papir på plads, når der skal skiftes farve på baggrunden. Sæt dem også gerne op på væggen med noget elefantsnot. Så kan de holde dit lærred eller andet. De kan også lige træde til, hvis noget andet skal holdes. Sådan nogle må du have klar.
Tricks med fiskelinen
Fiskelinen kan også bruges som en tålmodig assistent. Dem den kan du nemlig trylle lidt. Hvis du binder noget fast i linen, kan det ligesom svæve og dermed illudere fart – eller det kan bare hænge ned i billedet. Du kan også hæve en genstand op fra underlaget og derved skabe noget liv og bevægelse. Det er ret smart og ret simpelt. Husk bare at få retoucheret linen væk fra billedet.
Elefantsnot får ting til at blive stående
Endnu et hjælpemiddel til at kompensere for dine for få hænder er elefantsnottet. Det er super genialt, når du skal sikre dig, at noget står eller hænger, som det skal. Med nogle få klatter elefantsnot kan de derfor stabilisere effekter, der ellers ville vælte eller glide. Det dur jo ikke, når du skal tage et billede. Det skal gerne være helt i ro.
Det kan også assistere i forhold til fiskelinen. Med en klat for enden af linen kan du fæstne den til bunden, siderne eller toppen og dermed skabe en line, der sidder helt lige og helt stramt. Gem snottet, så det ikke kommer med på billedet, eller fjern det efterfølgende. Det skal – lige som dine øvrige hjælpere – være helt usynligt.
Hjælp er velkommen
Gør det nemmere for dig selv
Tapen giver dig også frie hænder?
Endnu et anonymt hjælpemiddel har du i en rulle tape. Det kan enten være malertape (det er nemmest at tage af efter brug) eller helt almindligt gennemsigtigt tape. Tapen kan holde en fiskeline eller andet fast, imens du tager billedet.
Benyt dig af alle disse ekstra hænder, når du skal tage det perfekt opstillede produktbillede. Husk, at du aldrig må kunne se dem på det færdige billede – med mindre du ligefrem bruger det aktivt som en gimmick.
Brug det rette lys fra det rette vindue
Det er ikke alle vinduer, der egner sig lige godt til ”The Window Light Technique”. Det mest optimale er et vindue ved siden af en væg. Mængden af lys, der kommer ind i rummet afhænger blandt andet af vinduets størrelse.
Du kan ændre meget ved lysets hårdhed ved at rykke tættere på vinduet eller længere væk fra det. Jo tættere du kommer, des blødere bliver lyset, og des blødere og mørkere bliver skyggerne. Jo længere væk fra vinduet du tager billedet, des mere jævnt bliver lyset, og des lettere og skarpere skygger bliver der. Det kan du arbejde meget bevidst med. Helt uden at lyssætte med lamper og så videre.
Du kan også danne nogle særlige skygger ved at bruge gardiner, persienner og andet. Der er gode muligheder for at eksperimentere.
Kvaltitet og fokus
Vi må videre
At fotografere på en hvid baggrund
Når du har fundet alle tingene fra listen frem og fundet et velegnet vindue, så er du klar til at komme i gang med at tage billeder på en hvid baggrund.
Stil først dit bord lige så tæt på vinduet, som det kan komme. Drej bordet, så det kommer til at stå i en vinkel på 90 grader i forhold til vinduet. Her er det fint at lave din opstilling. Så skal du sørge for, at der ikke er noget lys tændt i rummet. Det vil forstyrre dit lys og hvidbalancen. Det er meget vigtigt for det færdige resultat.
Du får det flotteste billede, hvis du får sat dit hvidepapir fast på væggen og lader det danne en bue ned over dit bord. Sæt papiret fast med tape for at holde det på plads, når det har den perfekte bløde bue. Den bløde bue giver færrest forstyrrelse i din baggrund. Har du ikke en væg at sætte papiret fast på, så må du lave en Storm P-anordning, der kan holde papiret oppe et godt stykke over den øverste kant i dit billede.
Det bedste sted at placere dit objekt er lige i midten af den del af papiret, der ligger på bordet eller pladen.
Lav det perfekte stilleben
Når du har placeret dit produkt, så bør du studere det nøje. Kan det ikke stå mere perfekt, kan skyggen være anderledes, skal du have nogle andre ting med på billedet? Stil dig selv sådan nogle kritiske spørgsmål. Et billede skal aldrig bare skydes af. Der skal kræses for detaljerne. Det er nemlig dem, der i sidste ende kan gøre den store forskel på godt og perfekt.
Tænk i: lys, skygger, omgivelser, linjer, dybde, placering og så videre. Alle detaljerne skal tilsammen udgøre den mest optimale komposition i forhold til det konkrete produkt. Prøv dig lidt frem indtil den sidder lige i skabet.
Sæt lyset med din hvide plade
Den hvide plade kan gøre en virkelig stor og positiv forskel på dine billeder. Brug dem til at sætte det perfekte lys med. Det er mindre vigtigt, hvilket materiale din plade er lavet af. Bare den er hvid og stor nok til at dække din opstilling.
Når du sætter den hvide plade hen til din opstilling, så vil lyset reflekteres fra pladen og gøre skyggerne blødere. Pladen kan også ændre på lyset og på produktets udstråling. Prøv dig frem, indtil du finder lige det sted, som pladen skal placeres for at gøre lyset helt perfekt.
Kreative ideer
Nu kan du starte din fotografering
Når du er helt sikker på, at du har fundet det perfekte spot at bruge til fotografering, og du har prøvet dig lidt frem med billeder, så er du klar til at sætte ordentligt i gang med at skyde en masse produkter.
Nogle kameraer kan indstilles, andre kan ikke. En af de helt store fordele ved at tage billeder henne ved et vindue er, at du bare kan sætte kameraet på ”auto”. Det er helt fint, og det vil give dig nogle super gode billeder. Når du så bliver mere øvet i kunsten at tage gode produktfotos, så kan du altid sætte dig mere ind i, hvordan du kan indstille kameraet individuelt.
Får blod på tanden i forhold til at blive endnu bedre til at tage billeder, så kan du altid supplere dine talenter med nogle kurser i de forskellige ting, som du så kan lære.
Til en start er det fint at sætte kameraet på ”auto”, så kan de avancerede kurser altid komme.
Brug tid på at evaluere dine billeder
Husk, at det ikke gælder om at tage så mange billeder som muligt. Husk også, at selv om dine billeder bliver vældig gode, så vil der næsten altid være plads til forbedringer. Selv om du bliver meget stolt over dine gode produktfotos, så er det vigtigt alligevel at have de kritiske briller på. Det er det, du lærer af.
Vær ikke tilfreds med noget, der er ok. Registrer, og vurder, hvad der har virket, og hvad der ikke har virket. Det er den bedste læremester. Du kan bruge dine første billeder til at lære ud fra. Så kan du eksperimentere dig lidt frem for at se, hvad der kan ændres for at forbedre de enkelte billeder.
Læg gerne dine billeder over på computeren, så du kan se dem i en større størrelse. Her vil alle detaljer og skarpheder bedre kunne ses. Prøv sig også frem med noget efterredigering. Du kan beskære, bruge photoshop og så videre. Programmerne Capture One og Adobe Ligthroom vil være gode at bruge både for begynderen og den øvede fotograf. Prøv at se, hvad de programmer kan gøre ved dine billeder. Husk dog på, at det kun skal være små og naturlige ændringer, du skal foretage. Originalen må ikke overdøves.
Efterhånden som du får mere erfaring, vil dit talent naturligvis vokse. I takt hermed kan du lære endnu mere og anskaffe dig mere professionelt udstyr.
Keep it simple
Du sparer meget ved at bruge naturens eget lys. Som begynder er det faktisk bedre at udnytte et godt og velplaceret vindue i dit hjem frem for at købe dig et lystelt, som kan være mere bøvlet og krævende at arbejde med. Og så er det tilmed meget billigere.
Et lystelt er faktisk mere kompliceret at bruge, end du nok tror. Det kræver en viden og erfaring, som du jo først lige er ved at bygge op. For at få det til at fungere ordentligt, så kræver det en del ekstraudstyr, som er dyrt, og som er ret krævende at bruge. Hvis det økonomiske valg står imellem at hyre en professionel fotograf og at købe et lystelt, så kan det første helt klart bedst betale sig.
Det professionelle udstyr
Det kræver, som sagt, en hel del af en amatørfotograf, hvis han eller hun skal kunne bruge bare et minimum af det udstyr, der skal til for at kunne sætte en opstilling op og skabe det rette lys. Altså lige det, som ”The Window Light Technique” kan give dig helt enkelt og lettilgængeligt. Brug det, og vær tilfreds med det, indtil du eventuelt får lyst til at avancere.
Faktisk kan man godt gå så langt som til at sige, at de billeder, der bliver taget i et lystelt, kommer til at fremstå mere glatte og kedelige end dem, der er taget ved et vindue. Det kan der argumenteres for, da billederne godt nok kan blive skyggeløse og meget jævne, men derved mister de også både kant, liv og autensitet.
Der er dog visse begrænsninger
Selv om du kan tage nogle super flotte og anvendelige billeder, så vil der være visse begrænsninger alligevel. Du vil for eksempel kunne se nogle refleksioner fra vinduet på produktet. Det kan være meget vanskeligt at forhindre. Det kan du vælge at se på som en ekstra charme, da det er noget helt naturligt.
Det kan sagtens gå med produkter, som er nemme at tage gode billeder af. Det kan straks være mere udfordrende, når du skal fotografere genstande, som er gennemsigtige eller reflekterende. De er i det hele taget meget krævende at tage gode billeder af.
Tag selv billederne af de produkter, som du fint kan fotografere selv. Skulle du så have nogle, som er mere krævende at tage billeder af, så kan du jo overlade dem til en professionel.
Kontakt fotograferne