syv grundlæggende elementer i fotografi

Der er syv grundlæggende elementer i fotografisk kunst: linje, form, form, tekstur, farve, størrelse og dybde. Som fotografisk kunstner kan din viden om og bevidsthed om disse forskellige elementer være afgørende for, om din komposition lykkes, og være med til at formidle meningen med dit fotografi.

Grundlæggende begreber inden for fotografering

Eksponering.

Blænde.

Lukkertid.

ISO.

Eksponeringstrekant.

Skærbedybde.

Brændvidde.

Sensorstørrelse.

7 tips til at tage bedre billeder

Sådan komponerer du gode billeder. Gode billeder starter med en god komposition: hvordan du indrammer billedet, og hvor du placerer forskellige elementer i scenen. …

Hold det enkelt. …

Skift dit perspektiv. …

Tilføj dybde til dine billeder. …

Brug solen til at skabe en silhuet. …

Se efter refleksioner. …

Find symmetri.

Vi kunne ikke afslutte denne guide om begreber til fotografering uden et par grundlæggende tips og tricks til fotografering for begyndere.

  • Forstå, hvordan lys i fotografering virker
  • Kom godt i gang med at fotografere ved at fotografere i Raw
  • Vær ikke bange for kameraets manuelle tilstand
  • Lær, hvordan du holder kameraet korrekt
  • Vær opmærksom på vigtigheden af et stativ, når du starter i fotografering
  • Tag dig tid til at zoome ind på dine billeder for at finde fejl
  • Undersøg og se på så mange fotografier som muligt
  • Bed om feedback fra andre fotografer
  • Tag dit kamera med dig så meget som muligt
  • Fokuser på processen, ikke på resultatet

Ligesom en tømrer bruger en hammer, er kameraet, objektiverne og andet udstyr dit vigtigste værktøj til at skabe billeder.

Grundlæggende fotoudstyr

Digitalkameraer: Det grundlæggende er et digitalkamera, og det er helst et DSLR- eller spejlløst kamera med udskiftelige objektiver. (Du kan se de forskellige typer i vores guide om DSLR vs. spejlløse kameraer).

Når du fotograferer i svagt lys, f.eks. når du fotograferer Mælkevejen, kan visse kameramodeller hjælpe dig med at få bedre resultater. Du kan se de forskellige modeller i vores guide til kameraer til mælkevejsfotografering.

Læs om bryllupsfotografi i Kbh


Objektiver

Objektiver: De er lige så vigtige som kameraer for at tage billeder af høj kvalitet.
Fotografiobjektiverne omfatter en bred vifte af objektiver fra fiskeøjelinser på 7-8 mm til supertelefotoobjektiver som 600-800 mm.

Typen af objektiv og brændvidde afhænger helt af den type fotografering, som du laver. I de fleste scenarier vil dine billeder ligge i intervallet fra 14-400 mm.

Objektivets lysstyrke er også afgørende. Objektiver med en stor blændeåbning, f.eks. f/1,8 eller f/2,8, er normalt beregnet til portrætfotografering og fotografering i svagt lys, f.eks. astrofotografering. Disse kaldes “hurtige objektiver”. Du kan se nogle af disse i vores artikel om de bedste objektiver til nat fotografering.

Stativer

Stativer: Et solidt stativ er vigtigt i visse genrer som f.eks. fotografering med lang eksponering, mælkevejsfotografering, fotografering af nordlys og andre fotografiske situationer.

Objektivfiltre: Disse typer filtre giver dig mulighed for at lave lange eksponeringer og opnå kreative effekter i dine billeder. Der findes mange forskellige typer og modeller, som du kan se nærmere på i vores guide til kameralinsefiltre.

Der er mange andre ting som kameratasker, SD-kort, batterier osv. og andre ting, som du kan få brug for afhængigt af din fotografering, som f.eks. blitz og eksternt lys, fotohandsker, stjernetrackere osv.

Et af de sidste grundlæggende principper for fotografering er den endelige redigering og behandling af vores billeder.

Fotoredigeringens grundprincipper

Fotoredigeringens grundprincipper handler om at finde en balance i eksponeringen mellem højlys og skygge, skærpe billedet, styre farverne og generelt finjustere det endelige billede.

Nogle fotografer bruger også efterbehandling til at skabe kunstneriske effekter, der kan repræsentere deres vision. Dette afhænger naturligvis af din personlige smag, men redigering og behandling er grundlæggende principper for fotografering, som du skal kende for at få velafrundede billeder.

For alle, der begynder i fotografering, anbefaler jeg altid at tjekke redigeringsvideo-tutorials online fra fotografer, som de kan lide og beundrer. Det er en af de bedste måder at være engageret i at lære redigeringens grundprincipper på.

Seneste indlæg

Forsikringsfotograf

Erfaring med fotografering af alle typer

Virksomhedspræsentationer i billeder

Medarbejderportrætter, der skaber troværdighed

Lækre billeder på hjemmesiden

Fotografering af portrætter